Näin tekoäly sujuvoittaa työturvallisuuden prosesseja – yritysten tulee löytää omat tapansa hyötyä uusista työkaluista

Uutiset  10.06.2024

Tekoäly on tullut jäädäkseen – jokaiselle toimialalle. Tekoäly tehostaa monia työtehtäviä ja auttaa kohentamaan työympäristön turvallisuutta, kertoo Antti Merilehto. Hän puhuu teemasta enemmän EuroSafety -messuilla syyskuussa.

Pohjoismaiden laajin turvallisuusalan messutapahtuma EuroSafety saapuu jälleen Tampereelle 10.12.9.2024. Tänä vuonna tapahtumassa pureudutaan erityisesti turvallisuuden tulevaisuuteen sekä vastuullisuuteen.

Tekoälyn käytön asiantuntija Antti Merilehto puhuu tapahtumassa tekoälyn roolista työpaikkojen turvallisuuden ja tehokkuuden näkökulmista.

“Kiinnostuin tekoälystä ollessani vuosia sitten Googlella töissä. Aloin nopeasti hahmottaa, että kyseessä on voima, joka tulee muuttamaan meidän kaikkien työtä”, kertoo Merilehto.

Antti Merilehdon kirja Tekoäly – matkaopas johtajalle julkaistiin 2018 ja oli vuoden eniten myynyt bisneskirja. Yrittäjänä Merilehto muun muassa. auttaa johtoryhmiä hyödyntämään tekoälyä paremmin liiketoiminnassa.

“Tekoäly on tullut jäädäkseen. Se integroituu osaksi jo käytössä olevia ohjelmistoja ja auttaa meitä monenlaisessa työssä. Tekoäly ei korvaa ihmistä vaan nimenomaan tarjoaa tehokasta apua.”


Kun tekoäly avautui kaikkien käyttöön

Generatiivisen AI:n myötä tapahtui suuri murros, sillä tekoäly ikään kuin demokratisoitui kaikkien ulottuville. ChatGPT:n avulla pienillä yrityksillä ja yksittäisillä työntekijöillä on käytössään samankaltaisia työkaluja kuin suurissa yrityksissä.

“ChatGPT ei ole chatbot vaan käyttöliittymä valtavaan kielimalliin, joka on koulutettu koko avoimen internetin sisällöillä. Tämä tieto ja älykkyys on kaikkien käytössä”, sanoo Merilehto.

“Tekoäly tekee helppoja ja nopeita monista työtehtävistä, jotka ovat aiemmin vaatineet paljon aikaa ja resursseja. Tekoälyn kyvykkyys tuo paljon etuja myös työturvallisuuden kohentamiseen.”

”Tekoäly ei korvaa ihmistä vaan nimenomaan tarjoaa tehokasta apua.”


Tehokas kuvantunnistus lisää turvallisuutta

Työturvallisuudessa riskienhallinnan ohjelmistoja pystytään merkittävästi tehostamaan tekoälyn avulla. Merilehdon mukaan kehitys näkyy erityisen hyvin kuvantunnistusohjelmissa.

Esimerkkinä hän kuvailee tilannetta, jossa tuotantotilassa liikkuva trukki jättää lattialle öljyläikän. Öljy lattialla on iso turvallisuusriski. Aiemmin valvontakameran ohjelmistoa olisi pitänyt opettaa sadoilla öljyläikän kuvilla, jotta se olisi osannut tunnistaa riskin. Nyt käytössä on laaja kielimalli, jota on valmiiksi opetettu valtavalla datamäärällä. Tällöin ohjelmistoa voidaan kouluttaa huomattavasti nopeammin havaitsemaan mahdolliset ongelmat ja ilmoittamaan niistä vastuuhenkilöille.

“Tällaiset ohjelmistojen muutokset maksoivat aiemmin kymmeniätuhansia. Nyt työntekijät voivat itsekin tehdä vastaavia tarkennuksia ilman koodaustaitoja. Kuvantunnistuksen kehittyminen säästää isoja summia”, toteaa Merilehto.


Ohjeistukset omalla kielellä sukkelasti

Tekoälyn kattava kielimalli mahdollistaa ketterästi turvallisuusohjeiden kieliversioinnin. Monissa suurissa projektiympäristöissä, kuten risteilyaluksilla, ydinvoimaloissa tai teollisuudessa on usein mukana kymmeniä eri kieliä puhuvia ihmisiä.

Suurilla työmailla on pakollista tarjota työturvallisuuskoulutus tekijän omalla äidinkielellä. Vaatimus on koskenut myös matalamman turvallisuustason tehtäviä, esimerkiksi rakennusteollisuudessa.

Kieliversioiden tekeminen on luonnollisesti kallista. Nykyään pienetkin yritykset voivat kääntää turvallisuusohjeet tehokkaasti ja edullisesti eri kielille tekoälyn avulla.

”Turvallisuus liittyy loppujen lopuksi viihtyisyyteen, sillä kysymys on rullaavista prosesseista ja työarjen sujuvuudesta. ”

“Esimerkiksi risteilyalustelakalla on useita eri äidinkieliä puhuvia asentajia, mekaanikkoja ja hitsaajia. Jos turvallisuusohjeistuksessa tapahtuu joku muutos, voidaan sama ohjevideo tehdä nopeasti kaikille eri kielille. Myös puhuvat päät saadaan uskottavasti puhumaan eri kieliä”, Merilehto kertoo.

Turvallisuusohjeita voidaan lisäksi näppärästi personoida eri tehtäviin liittyen. Esimerkiksi siivoojaa koskevat erilaiset riskit ja ohjeistukset työergonomian suhteen kuin vaikkapa maalaria tai mekaanikkoa. Työturvallisuus lisääntyy, kun ohjeet on tehty työnkuvaa vastaaviksi.


Työturvallisuus on vastuullisuutta

Antti Merilehto painottaa, että turvallisuus työympäristössä on sekä viihtyisyyttä sekä vastuullisuutta.

“Turvallisuus liittyy loppujen lopuksi viihtyisyyteen, sillä kysymys on rullaavista prosesseista ja työarjen sujuvuudesta. Turvallisuuskulttuurilla pidetään ihmisistä hyvää huolta ja se jos mikä on vastuullisuutta”, kiteyttää Merilehto.

Tekoälytyökaluja voi hyödyntää turvallisuusasioissa monella tavalla, jokainen yritys löytää itse omat toimintamallinsa.

Merilehdon mukaan yrityksen johdon tulee tarjota henkilöstölle selkeät ohjeet siitä, mitä tekoälytyökaluja organisaatiossa käytetään ja miten.

“Tarvitaan turvallinen raamitus ja ohjeet tekoälyn käytölle. Sen puitteissa ihmisten pitää päästä itse kokeilemaan työkalujen mahdollisuuksia. Siten voi löytyä juuri omalle firmalle sopivia sovelluskohteita.”