STYL | Silmiensuojaus huurtumisen ja naarmuuntumisen kannalta

Uutiset  30.08.2022

Suojalasien yhdistäminen muiden suojainten kanssa on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen asia. Markkinoilla saatavilla olevien hyväksyttyjen silmäsuojaimien kirjo on laaja. Suojaimen valmistajalla saattaa olla useampia vaihtoehtoja niin suojalasien malli- ja linssivaihtoehtojen kuin linssien pinnoitteidenkin osalta. Mitä vaativampi työympäristö on, sitä enemmän odotetaan myös suojalasin ominaisuuksilta.

Riskienarviointi ja suojainten yhteensopivuus

Silmien suojaimet eivät poikkea muista suojaimista, sillä myös niiden valinta perustuu riskien arviointiin. Myös eri suojainten yhteensopivuus pitää ottaa huomioon riskien arvioinnissa sekä suojainten valinnassa. On varsin tavallista, että työpaikalla työntekijällä voi olla tarve yhdistää suojakypärä, kuulonsuojain, hengityssuojain sekä suojalasit.

Koronatilanne on vaikuttanut toimintaan työpaikoilla. Hengityksensuojaimen tai kasvomaskin käyttötarve aiheuttaa haasteita suojalasien käytössä esimerkiksi linssien huurtumisen muodossa. Hengityksensuojaimen valinnalla on myös suuri vaikutus silmiensuojainten huurtumiseen. Hengityksensuojain tai kasvomaski tulisi asettaa kasvoille mahdollisimman tiiviisti. Suojain saattaa kuitenkin vuotaa lämmintä uloshengitysilmaa suojalasin linsseihin, mutta laadukkaalla suojalasilla haaste on ratkaistavissa.

K- ja N-merkinnät kertovat naarmuuntumisen- ja huurtumisenestosta

Valitessaan silmiensuojaimia olisi käyttäjän hyvä huomioida onko tuote EN standardin mukaan testattu huurtumiselle tai naarmuuntumiselle. Tämä selviää helposti tuotteen pakkauksesta tai itse tuotteen linssistä merkinnöillä K ja N. Lisäksi on tärkeää sovittaa suojalasit siten, että ne istuvat tiiviisti kasvoilla. Tällöin minimoidaan riski sirpaleiden lentämisestä silmiin.

EN166 -standardin K ja N testimenetelmät edellyttävät vain naarmuuntumisen eston linssien ulkopinnalla ja huurtumiseneston linssin sisäpinnalla.

EN166 standardin vapaaehtoisissa vaatimuksissa hienojakoisten mekaanisten kappaleiden vaurioittamistestin hyväksytysti läpäisseeseen silmiensuojaimeen saadaan merkitä kirjain K osoittamaan tehokasta naarmuuntumisen estokykyä. Tämä tarkoittaa kovapinnoitettua linssiä. Luokka K testimenetelmän testi tehdään kuitenkin vain linssin ulkopinnalle, ei linssin sisäpinnalle. Tästä johtuen K merkintä linssissä takaa testimenetelmäolosuhteiden mukaisen naarmuuntumattomuuden vain linssin ulkopinnan osalta. On aiheellista huomioida, että tämä testi ei ota kantaa pinnan hankauskestoon.

EN166 standardin vapaaehtoisissa vaatimuksissa huurtumisenestotestin hyväksytysti läpäisseeseen silmiensuojaimeen saadaan merkitä kirjain N osoittamaan tehokasta huurtumisenestokykyä. Luokka N testimenetelmän testi tehdään kuitenkin vain linssin sisäpinnalle, ei linssin ulkopinnalle. Tästä johtuen N merkintä linssissä takaa testimenetelmäolosuhteiden mukaisen huurtumattomuuden 8 sekunnin ajaksi vain linssin sisäpinnan osalta.

Oli kyseessä sitten sanka- tai naamiomallinen suojalasi tai silmälasien päälle asetettavat suojalasit, tuotteita on saatavilla laadukkaalla huurtumisenestokäsittelyllä.

Huolto on tärkeää!

Silmiensuojaimet voidaan puhdistaa saippualla ja vedellä, jonka jälkeen ne kuivataan pehmeällä ja naarmuttamattomalla liinalla. Saatavilla on myös puhdistustuotteita tehokkaampaan puhdistukseen. Voit estää silmiensuojaimien vauriot säilyttämällä suojaimia käytön jälkeen tietyssä asianmukaisessa paikassa, esimerkiksi myyntipakkauksessa tai kotelossa. Silmiensuojaimet, jotka ovat naarmuuntuneet tai joiden kehykset ovat vaurioituneet, on vaihdettava uusiin.

STYL silmiensuojaustyöryhmä
Maijastina Kuusinen
Pentti Siika-aho
Leo Sirelius

Artikkeli on julkaistu STYL ry:n sivuilla.